spot_img

Utbildning på Xenter i Botkyrka: Bygga och programmera en robot

Några deltagare i Företagsgrupperna i Daglig verksamhet går en utbildning på Xenter. Men det är egentligen två olika utbildningar som de går.

På en av utbildningarna får vi lära oss film- och ljudredigering genom att göra små filmer och spela in ljudklipp. Vi får bland annat lära oss att att klippa ljud och klippa film, men även att använda en så kallad ”greenscreen”.Mer om detta kommer i en senare artikel.

I den andra utbildningen som du kan läsa om här nedan, får vi lära oss att bygga robotar och att programmera dessa för att de ska kunna göra olika saker.

Det är pedagoger från Xenter som leder utbildningarna. Vid de tillfällen vi håller på med film så är det Ann och Raffael som leder utbildningen.

När vi bygger Legorobotar och programmerar dessa så är det LEGO Björn som leder den utbildningen.

Vi går cirka tre dagar i veckan. Utbildningen är hela dagen, det vill säga från klockan 9.00 till klockan 15.00. Vi har en timmes lunch som vi äter på Xenter. Vi har med oss en handledare från Daglig verksamhet hela tiden, han heter Fredrik.

Lego Björn har frågat om det är några av oss som kan hjälpa till under LEGO DM som kommer att hållas på Xenter i November. Tävlingen kommer att Livesändas så att man kan titta på den på internet.

 

Vi som går utbildningen är:

Christer, Media,
Alexander, Media,
Carina, Media,
Martin, Hågelby,
Nobara, Secondhand
Marcus, Enskild placering

Det är två stycken som har hoppat av utbildningen.

Här nedan kan du se fotografier från Legorobot-utbildningen. 

Fotografier från filmutbildningen kommer vi lägga upp senare i en annan artikel.

Klicka på bilderna för att få dessa förstorade

FILM: Här är en av robotarna som vi byggde och programmerade. Denna roboten i filmen ovanför föreställer en hund. Den har olika sensorer som får den att göra olika saker. Klicka på bilden ovanför för att se filmen.


Alexander och Marcus bygger på sin robot. Det gäller att följa ritningen. De turas om med uppgifterna. En letar delar som det står att man ska ha på ritningen och ger dessa till den andra som bygger ihop roboten. Efter ett tag byter man uppgift. Det har fungerat bra!

DET ÄR KUL ATT FÅ PROGRAMMERA ROBOTAR SÄGER CHRISTER HILLBORG!

Christer sätter ihop det sista på sin robot. Överst kan man se robotens dator. Det finns flera olika motorer och flera sensorer som man kan programmera att känna av eller få dessa att göra olika saker.
Robottävling. Vem kan komma närmast väggen utan att krocka? Robotarna har en sensor längst fram som deltagarna har programmerat att känna av saker som är framför. Här var det Nobara och Carinas robot som kom närmast utan att krocka med väggen. Grattis!
Alexander och Marcus pustar ut efter att ha byggt färdigt sin robot. Det tar på krafterna att koncentrera sig så länge. Här håller de nu på att föra över ett program till roboten från datorn. Snart ska de koppla loss datorn och köra roboten genom Bluetooth, alltså trådlöst. Man använder då datorn som en fjärrkontroll.
Här är en dator med en programkod redo att föras över till Lego roboten som står bredvid datorn.

Samarbetet har fungerat mycket bra säger Nobara som har byggt Legorobot med Carina.

Nobara och Carina har precis testkört sin robot för att kontrollera att programmet de har skrivit fungerar. Uppgiften var att roboten skulle åka framåt i exakt en meter och putta en liten legolåda framför sig. Efter en meter ska roboten backa tillbaka och snurra runt ett varv och spela upp ett ljud. Det lyckades dom med!
Här byggs det för fullt. Nobara och Carina är djupt koncentrerade. Det gäller att följa ritningen så att man inte gör fel. Skulle man göra fel så får man backa och rätta till felet.

FILM: Här har robotarna programmerats med två olika sensorer. En för att känna av öd färg (samma färg som hundbenet har) och en sensor som känner av om något är framför roboten så att den kan svänga undan. De som hittade hundbenet först var Christer och Martins robot. Klicka på bilden ovanför för att se på filmen.

Här diskuterar LEGO Björn (han kallas så) och Markus robotarna. LEGO Björn håller i Christers robot.
Nobara håller på att programmera sin robot. Det gäller att vara noga så att det inte blir något fel i programmet.
Tävlingsdags! Här är robotarna programmerade så att de inte får åka utanför den svarta rutan. Det är en censor som känner av den svarta tejpen. Sedan gäller det att knuffa ut de andra robotarna ur rutan. Den som är ensam kvar vinner.

FILM: Så här såg det ut när när robotarna var programmerade att stanna innanför de svarta linjerna och att försöka knuffa ut de andra robotarna. Klicka på bilden ovanför för att starta filmen.

 


BILDER FRÅN YTTERLIGARE EN LEGOROBOT-BYGGARDAG, 2017-05-19

Idag fick vi testa att köra en tävlingsbana. Det var väldigt roligt, men svårt! Vi fick själva planera, programmera och bygga robotarna så att de skulle klara de olika uppgifterna.

 

Lego Björn förklarar hur tävlingsbanan fungerar och var alla saker ska sitta. Man har två och halv minut på sig att klara hela banan. Det här blir verkligen en utmaning säger Alexander.
Lego Björn visar var robotarna ska starta. Det är där han pekar. Det är även där robotarna ska komma i mål.
Lego Björn visar den rosa grisen som man ska hämta in.
Lego Björn visar att -Denna ska hämtas härifrån, och sträcker sig över hela bordet. Det ser svårt ut att lyckas plocka upp den.
Alexander och Marcus tog på sig uppgiften att transportera ett lego bi till bikupan. Där ska roboten lägga ner biet och då åker det ut en gul klump med honung som roboten ska fånga upp och transportera tillbaka i mål. En mycket klurig uppgift. Men vi kan avslöja att de klarade av uppgiften! Bra jobbat! På bilden ser nu biet som björn håller ovanför bikupan.
Christer och Martin bygger på sin robot.
Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när man bygger så att det inte blir fel säger Christer. Martin håller med. Nobara och Carina är helt uppslukade i robotbyggandet.
Alexander förbereder roboten att lämna biet på bikupan. Det krävs en hel del planering och en hel del justeringar i programmet för att klara av uppgiften.
Här ser nu Alexanders och Marcus robot som lämnar biet på bikupan. Men roboten åkte lite för långt. Bara att finjustera i programmet så att allt stämmer.
Lego Björn hjälper Nobara och Carina när det var något som inte stämde med robotbygget. Bra att ha ett Legobyggar-proffs som kan hjälpa till.
Nobara och Alexander turas om att köra sina robotar. Nobara och Carina planerar för att genomföra 3 moment på en och samma gång. Det krävs massa programmering och massor av planering. Redan nu kan vi avslöja att de lyckades med det. De var tvungna att bygga till mycket på sin robot för att det skulle fungera med de 3 olika momenten. Alexander förbereder sin robot att köra biet till bikupan.
Carina stoppar roboten som åkte lite fel. Men de fick roboten att köra rätt till slut. Roboten ska åka från start, det är halvcirkeln i hörnet till höger. Sedan ska den följa vägen och åka över hindret innan övergångsstället.
Här ser du hindret som Carinas och Nobaras robot ska passera. När roboten kör över hindret så sätter sig blindhunden ner och den blinda legogubben med blindkäpp lutar sig bakåt så att han inte blir påkörd.
Nobara och Lego Björn går igenom programmet i datorn så att det är rätt.

Här är de tre robotarna i start- och målcirkeln. Alla har byggt lite olika för att lösa sina uppgifter.   


BILDER FRÅN YTTERLIGARE EN LEGOROBOT-BYGGARDAG, 2017-05-22

 

Idag fick vi använda olika sensorer som avståndssensor som känner av hur när ett föremål roboten är och ljussensorn som läser av olika färger på underlaget.
Med hjälp av dessa sensorer skulle vi programmera roboten att åka till mjölknings maskinen och mjölka korna. Det var riktigt svårt.
Här är en robot på väg mot mjölkningsstationen längst ner till höger.
På tavlan så kan du se en del av en kod till programmet för att få roboten att följa en viss färg med färgsensorn.
Det gick nästan. Roboten fastnade på en arm till mjölkningsstationen.
Till höger på roboten så kan du se sensorn som läser av färger, det är ljuset från den som du ser.

FILM: Så här såg det ut när roboten var programmerad att följa den svarta linjen. Som ni ser så klarade den inte hela vägen så då var det bara att fortsätta justera programmeringen. Klicka på bilden ovanför för att se filmen. 

 

Lego Björn ar sjuk idag så vi fick hjälp av Daniel. Här hjälper Daniel Nobara med att programmera sin robot.
Innan vi slutar för dagen så måste vi plocka ihop efter oss. Här hjälper Nobara Christer att plocka isär sin robot. Alla bitarna ska vara på rätt plats i lådan… annars kan man få Lego kvarsittning (då måste man gå igenom alla bitar i lådan tills det stämmer, och det är många bitar).
Christer Hillborg
Christer Hillborghttps://www.mediaverkstan.nu
Jag fotograferar själv på fritiden med min telefon, filmar, animerar och redigerar film. Jag gillar att hålla på med animation, film och foto. Jag håller även på med ljud.

Blandat