Home Övrigt Berättelser och texter The NASA Voyager Project

The NASA Voyager Project

0
The NASA Voyager Project

Det finns en dokumentär som heter The Farthest och är en dokumentär från 2017 om NASAs Voyager projekt. Som 40 års jubileum för Voyager farkosternas uppskjutning 1977 så gjordes denna dokumentär som handlar om människans första steg bortom våra mindre planeter i solsystemet. En som jobbade med projektet Voyager under 60-80 talet hette Carl Sagan, han dog i cancer 1996 men hans son Nick medverkar i dokumentären.

Bild på en framstående medarbetare hos NASA
Carl Sagan är en känd amerikansk astronom och astrofysiker hos NASA (National Aeronautics and Space Administration) som hjälpt till med den tidiga utvecklingen inom modern rymdforskning på 60-80-talet.

Det sköts upp 2 Voyager sonder och Voyager 2 är fortfarande aktiv och skickar signaler till NASA än idag. Sonderna Voyager 1 och 2 flyger inte fort i jämförelse med hur snabbt andra farkoster flyger som skjutits upp från Jorden idag. Ändå gav Voyager under sina färder bortom Mars vetenskapen otroligt mycket information som är användbar än idag.

Voyager sonderna var de första mänskligt tillverkade objekten som flög förbi Mars. Voyager 2 tog sig ännu längre än 1, alltså efter jätteplaneterna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Voyager 1 nådde inte lika långt som Voyager 2 och flyger idag okontrollerat ute i rymden utan kontakt med astronomer hos NASA.

Voyager 2 kunde under 80-talet skicka information som än idag har ett stort värde för vetenskapen. Voyager 2 är en stor framgång idag och medans jag skriver i det här dokumentet flyger Voyager 2 någonstans i utkanten av vårt solsystem bortom Pluto i det så kallade Kuiper-bältet.

Eller ännu längre bort i Oort-molnet (efter den nederländske astronomen Jan Oort), engelskt uttalat [Åårt-cloud].

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.