Home Övrigt Berättelser och texter The Breakthrough Starshot Program

The Breakthrough Starshot Program

0
The Breakthrough Starshot Program

I April 2016 upptäckte La Silla observatoriet i Chile en planet i ett annat solsystem med en bana runt en stjärna. Stjärnan var den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri och planeten uppkallades efter stjärnan och blev därmed kallad Proxima Centauri B eller bara Proxima B. Framöver i texten kallar jag stjärnan Proxima Cen.

Några månader senare gick multimiljardären och fysikern Yuri Milner ut med ett pressmeddelande om att han och ett flertal andra vetenskapsmän planerar att skicka farkoster försedda med ljussegel för att besöka stjärnbilden Centauri kallat The Breakthrough Starshot Initiative Program.

Det hela siktar mot att representera hela mänskligheten som en enad värld som ger sig ut i universum under den kommande generationens livstid men jag skulle tro att om jag hinner bli tillräckligt gammal kanske jag kan få uppleva hur det går för oss människor med utforskandet av Proxima B.

Världens mest kända kosmolog professor Stephen Hawking hoppade på projektet och finansiären Yuri Milner startade upp projektet med 100 miljoner dollar. Tanken är att sända små nanofarkoster av storlek som en smartphone med en vikt på några gram fullt funktionella, drivna med 4 stora ljussegel till planeten Proxima B.

Storleken på Proxima Cen i förhållande till Jupiter och de två andra stjärnor som ligger nära Proxima Cen och vår stjärna Solen.

Planeter får stjärnor att vingla och det kallas för Doppler Skifte som hör ihop med Doppler effekten och så upptäcktes denna planet. Lite närmare förklarat användes Radial Velocity metoden även känd som Doppler Spectroskop metoden. Detta består utav att man mäter en stjärnas rörelser fram och tillbaka eller vingling för att fastställa om den påverkas av gravitationella influenser av ett system av planeter.

Så här långt är det helt klart att det finns fler än 1 planet med bana runt M-dvärgen då man har upptäckt en andra planet kallad Proxima C som ska vara Neptunliknande och ligger betydligt längre bort än Proxima B och bör vara en isplanet. Men man tror sig även ha upptäckt en tredje planet med viss säkerhet som är Merkuriusliknande och ligger betydligt närmare Proxima Cen än Proxima B vilket gör att om den existerar är den en stekhet kolbit. Proxima B är 17% större än Jorden bara och därför är den troligen en stenplanet som Mars, Venus och Jorden.

Storleksjämförelse mellan Jorden och Proxima b

För att ta sig till Proxima B krävs det att vi först klarar av att skicka dessa obemannade nanoskepp med hjälp av gigantiska kanoner på jorden som skjuter med hjälp av laserstrålar fart på tusentals nanoskepp i riktning mot Proxima B. Nanoskeppen ska om allt går som det ska kunna färdas i ca. 60 miljoner km/h med hjälp av sina ljussegel. Skeppen kommer vara utrustade med kamera för både filmning och fotografering.

Om det hela lyckas kommer det ta runt 20 år för dessa nanoskepp att komma fram till denna nyupptäckta planet och sedan 5 år för skeppen att skicka tillbaka all vetenskaplig information som bilder och filmer. Proxima B är en speciell planet för oss eftersom dess omloppsbana ligger inom den beboeliga zonen till den röda dvärgstjärna som den har sin omloppsbana runt.

Samt att planeten är den närmast belägna planeten som ligger i vårt närmaste solsystem som vi känner till utanför vårt solsystem. Det tar 11.2 dagar för Proxima B att göra sin omloppsbana runt Proxima Cen så 11.2 dagar är 1 år på Proxima B på grund av dess nära avstånd till Proxima Cen.

Problemet med Proxima B är att planeten ständigt bombarderas av solarstormar av den väldigt magnetiskt aktiva röda dvärgen eller M-dvärgen Proxima Cen. Det stora problemet med dessa kraftiga solstormar är att det kan avlägsna all möjlighet för liv att existera på planeten samt inget flytande vatten genom avlägsnande av planetens atmosfär. Chansen finns att det är möjligt för liv om planeten har ett väldigt starkt magnetfält om planeten har migrerat genom sitt eget solsystem från en yttre position till den nuvarande inre och därför hunnit skaffa sig ett starkt magnetfält som kan skydda planeten från kraftiga solstormar.

Ett annat problem är att man tror Proxima B är låst i sin rotation till Proxima Cen precis som månen är till Jorden eller Merkurius till Solen med en kall och en varm sida. Den kalla sidan kan fortfarande ha värme ifall temperaturen fördelas på planeten genom tidvatten ifall det finns vatten eller genom vindar. Dessutom finns det indikationer att Proxima B har stormar 2000 gånger starkare än jordens. Denna planet är trots allt möjligt negativt som skulle kunna förminska chansen för liv, den planet som ligger närmast oss på Jorden utanför vårt solsystem med sina 4.23 ljusår bort.

Alla illustrationer av Proxima B i texten är artistiska representationer för än så länge vet ingen hur planeten ser ut.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.