spot_img

Planeter: Del 2

Del 2: Planeter

Det finns planeter utanför vårt solsystem och även månar och dessa kallas exoplaneter eller extrasolara planeter och exomånar/extrasolara månar. Dessutom finns det förekomsten av stjärnor som passerar nära andra stjärnor som kan slita loss en planet från dess omloppsbana och göra så att planeten slungas iväg och blir till en herrelös planet eller så kallad “rogue planet” som driver runt i rymden utan stjärna att kretsa kring. Dessutom kan detsamma hända med små planeter så kallade dvärgplaneter och det är just det man tror har hänt i vårt solsystem med Neptunus måne Triton som i själva verket från början var en dvärgplanet som Neptunus drog till sig med sin dragningskraft och man tror att Triton låg i par med en annan dvärgplanet som slungades iväg bort från vårt solsystem av Neptunus. Det har upptäckts över 5000 exoplaneter sen oktober 1995 och Kepler teleskopet upptäckte över 2000. Den första exoplaneten som upptäcktes blev kallad 51 Pegasi b, 48 ljusår räknat från Jorden.

En annan exoplanet som heter Wolf1061 c är precis som Merkurius och månen är låsta i sin rotation runt Solen respektive Jorden, låst i sin rotation runt sin stjärna. Så för att bo på den planeten som är en potentiell stenplanet som Jorden och som ligger inom sin stjärnas beboeliga zon skulle man behöva bo i gränslandet mellan natt och dag. Den ligger ungefär 13.8 ljusår från vår planet och har en omloppsbana runt den röda dvärgstjärnan Wolf1061 och planeten förekommer vid namn i filmen Oxygene från 2021.
 
Det finns även exomånar som ännu knappt har upptäckts. Den potentiella upptäcken av exomånen Kepler-1625b I, ligger i solsystemet Kepler-1625 och har en omloppsbana runt en exoplanet i form av gasjätte som NASA kallar Kepler-1625b som är flera gånger större än Jupiter. Denna exomåne skulle kunna vara i storlek som Neptunus enligt astronomer. Det behövs fortfarande observationer av gasjätten Kepler-1625b för att bekräfta till 100% att det finns en exomåne och det kommer det mest avancerade teleskopet hittills, James Webb Rymdteleskop kunna hjälpa till med att avgöra med större säkerhet än Hubble Teleskopet har kunnat. Men om man tänker så här om månar, så finns det över 200 månar i vårat solsystem och då kan man bara tänka sig hur många månar som finns i vår galax, alltså svindlande många. 

Själva datan som fick forskare att tycka sig ha hittat en exomåne kommer ifrån Nasas rymdteleskop Keplers data som samlades in mellan 2009-2013. Efter att man undersökt den data som Kepler samlat in skickades ärendet vidare till Hubble teleskopet som hade en större spegel än Kepler men idag finns James Webb Rymdteleskop vars spegel är 6.5m stor medans Hubbles var ungefär 2.5m. Desto större spegel ett rymdteleskop har desto större chans finns det att avgöra hur det egentligen ligger till med sådant man hittat i rymden med hjälp av Kepler.
 
Varför är vår röda planetgranne Mars så röd? 

Det vita fältet längre ner på bilden är Mars pol som är täckt av is (credit NASA/ESA)

Det är lätt att känna igen Mars på sitt orangea och röda sken som är synligt med en vanlig kikare och även med blotta ögat. Planetens röda och orange sken beror på att planetens yta innehåller väldigt stora mängder järnoxid som gör att sanden på Mars yta och atmosfär blir full av partiklar färgade av järnoxid så att det ser ut som planeten är full av rost. Just nu i januari går det även att se Mars i riktning syd/sydväst ungefär 50 grader över horisonten. Kvälls och nattetid syns planeten mer västerut. Den 30 januari 2023 passerar vår måne väldigt nära Mars på himlen och det kan vara ett tillfälle att observera den röda planeten i månens sken. 
 
Protoplaneter 

Precis som protostjärnor finns det även protoplaneter. En protoplanet är en planet vars utveckling just börjat. Exempel på en sådan finns i vårt solsystem fast på den har utvecklingen avstannat eller upphört.
 
TOI-1452 b: En Extrasolar värld täckt av vatten? 

Ett internationelt lag av forskare ledda av Charles Cadieux, en Ph.D. student vid Univeristé de Montréal och medlem av institutet för forskning kring Exoplaneter (iREx), tillkännagav 22 Augusti 2022 upptäckten av TOI-1452 b, en exoplanet med omloppsbana runt en av två små stjärnor i ett dubbelstjärnsystem i Draco konstellationen ungefär 100 ljusår från Jorden. 
Exoplaneten är något större i storlek och massa än Jorden och är lokaliserad på ett avstånd från dess stjärna där dess temperatur varken vore för varmt eller för kallt för att flytande vatten skulle kunna existera på dess yta. Astronomerna tror att den skulle kunna vara en havsplanet, en planet fullkomligt täckt av ett tjockt lager av vatten ungefär som vissa av Jupiters och Saturnus månar Ganymedes, Europa och Enceladus. NASAs rymdteleskop TESS, som bevakar himlen i sökandet av planetsystem nära vårt eget satte forskarna på spåret till denna exoplanet. Baserat på TESS signalen, som visade en liten ökning av ljus var 11e dag så kunde astronomer förutsäga en planet ungefär 70% större än Jorden. 
En exoplanet som TOI-1452 b är en perfekt kandidat för vidare observation med James Webb Space Teleskopet. Den är en av få tempererade planeter som innehar karaktär i likhet med en vattenvärld. Den är tillräckligt nära Jorden för att forskare ska kunna hoppas på att undersöka dess atmosfär och testa hypotesen kring planetens karaktär. Dessutom ligger planeten i ett område av rymden som James Webb kan observera året runt.

Det här var lite om planeter i denna del. Mer om stjärnor och planeter kommer inom kort att publiceras på mediaverkstan.nu så håll till godo.

Marcus
Marcus
Det är jag som är Marcus och jag jobbar på Mediaverkstan främst som skribent och recensent.

Blandat