Kemins historia

0
Kemins historia

Redan Atens antika filosofer funderade kring hur världen är sammansatt. En av dessa var Anaxagoras (500-428 f.v.t.), som ansåg att det fanns ett oändligt antal partiklar, byggstenar, som kunde kombineras och bygger upp allt. Han sådde fröet till den atomteori som bland annat Leukippos (480-420 f.v.t.) tog del av via litteraturen och debatten filosofer emellan. Demokritos 460-370 f.v.t.) följde i sin läromästare Leukippios idéer. Enligt Demokritos kom fram enligt sina resonemang att det fanns en minsta lilla odelbara partikel. Detta partikel kallade han atom. För att förstå det antika tänkandet så finns alltid en bok som heter ”Fysik” och är skriven av Aristoteles. Dock gjorde Aristoteles ett fatalt misstag för den begynnande kemin: han införde läran om de fyra elementen istället för atomteorin. Det resulterade i en mörk period med all sköns dårskap såsom alkemi. Vad alkemisterna dock gett Oss idag är en massa bra metoder för det kemiska laboratoriet.

Vi kan lätt ta del av fakta kring kemins äldsta historia och det är från Egypten Vi fått ordet kemi eller ”khemia” och vid antikens tid i Egypten var man mer utvecklade än i Västländerna. Egypterna var intresserade av transmutation av jord, materia på nivå att dessa små odelbara partiklar, kristaller, och metaller. Alkemi är ett äldre stadium av vetenskap från vilken den moderna kemin så sakteliga resulterat i. Under medeltiden var man intresserad av att framställa guld, och märkligt nog fortsatte dessa pseudovetenskapliga försök. Man trodde att det fanns ett urämne, De Vises Sten, ur vilken alla andra ämnen kunde erhållas ifrån. När man slösade på tid för att få fram guld, så lyckades dock alkemisterna ta fram diverse metoder och tekniker för att upparbeta ämnen, vilket underlättat kemisternas vetenskapliga arbete. Skillnaden mellan kemi och alkemi är att kemi grundar sig på den vetenskapliga modellen, medan alkemisterna lutar mer åt vad de tror, m.m., och än idag finns alkemister som vill få fram Guld kemiskt, men grundämnen kan inte omvandlas i andra grundämnen, bortsett från om Vi har tillgång till en kärnreaktor.

Det var inte förrän Dalton (1766–1844), en engelsk vetenskapsman kom med sin atomteori som mycket av frågetecknen utraderades helt då det nu fanns en fungerande teori, atomteorin. Länge trodde man att det var skillnaden mellan levande materia och död materia. Men, det föreligger ingen skillnad. Din kropp kodas av dina gener (kromatin) och bygger upp din kropp helt och hållet utifrån instruktionerna och reglerande gener och proteiner gör att det finns vissa skillnader till exempel mellan tvillingar. Tvillingar har samma arvsmassa (kromatin), men de har inte samma fingeravtryck. Men vad grundar sig detta på att det inte är skillnad mellan levande och dö materia. Jo, Frieidrich Wöhler (1800-1882) bevisade år 1828 att det gick att framställa organiskt material från oorganiskt material genom att få fram urinämne från oorganiskt material. Därmed gick Vitalitetsprincipen, detta att det skulle finnas en Vis Vitalis eller ”själ” som behövs för att få fram organiskt material att hamna på tippen. Men liv kommer bara från liv och celler från celler. Ja, det stämmer – Men detta med en fiktiv själ är bara humbug.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.