Jules Verne

0
Jules Verne

Jules Verne (1828-1905) var en som författare mycket känd på såväl sin tid som idag.
Hans litteratur lade grunden till en då ny genre, Science fiction.


Jules Vernes föräldrar måste ha haft inflytande på Verne i hans unga år. Verne föddes 8 februari 1828, samma år som den tyske kemisen Friedrich Wöhler bevisade att det inte finns en vis vitalis eller själ, på en liten konstgjord ö vid namn Île Feydeau på floden Loire inom staden Nantes på adressen No.4 Rue Oliver-de.Clisson.
Fadern, Pierre Verne som var advokat och modern Sophie Allotte de L Fuÿe lade grunden till Jules intressen. Hans moder måste ha haft ett signifikant inflytande då hon inte bara hade skotskt påbrå utan även som var en del av en lokal familj av navigatörer och skeppsbyggare.
I en av sina böcker skriver nämligen Jules Verne om en Skotsk Lord och dennes Lady som ger sig ut på en världsomspännande resa där en expedition letar upp en man, Kapten Grant, som är skotte själv och är skeppsbruten. Boken heter Kapten Grants barn och rekommenderas varmt. Grant var som bekant även namnet på en av Nordstaternas generaler under det uppslitande inbördeskrig som kunde splittrat Förenta Staterna.

Vernes fars hade en idé att Verne skulle studera juridik och bli advokat, så han skickades till Paris för att studera juridik, vilket Verne var helt ointresserad av. Jules Verne var mer intresserad av annan lektyr. Jules Verne var i huvudsak intresserad av teater och skrev ett par pjäser och arbetade till och med på en teater och skrev flertalet korta berättelser och gav ut ett flertal essäer i vetenskap. Verne jobbade som börshaj och var gift. En förläggare, Pierre-Jules Hetzel, tillät Verne att publicera i sin tidning/magasin Le Magasin d’éducation et de récréation. Verne gjorde ett rejält genomslag när han skrev en ny typ av litteratur där vetenskap blandades med fiktion. Detta i form av en sådan bok år 1863, Five weeks in a ballon. Därefter lade Verne all energi på detta nya gebit, Science fiction, och skrev otaliga verk, så mycket som mer än 60 verk.

Författaren Jules Verne.

Under tjugo år, på ett ungefär skrev Jules Verne många science fiction äventyr såsom Resan till Jordens mittpunkt (1863/1867), Från Jorden till Månen (1865), Runt Månen (1870), En världsomsegling under havet (1870), och Jorden runt på 80 dagar (1873). Just nu går det att se Jorden runt på 80 dagar på SVT Play. Efter att ha skrivit dessa litterära mästerverk åkte Verne och bosatte sig och hela sin familj i Amiens samt gjorde en kort resa till Förenta Staterna.

Från 1886 och till sin död 1905, så inledde Verne sin pessimistiska period. Han skrev då flertalet verk såsom The Purchase of the North Pole (1889), Den flytande ön (1895), For The Flag (1896), Världens Herre (1904). Verne hade ganska mycket problem denna tid och det påverkade Verne. Vid sin bortgång efterlämnade Verne en hel byrålåda med nästan fullständiga manuskript.

1905-1919 publicerades de verk Jules Verne fyllt byrålådan med och hans son var flitig i att manipulera dem och göra dessa mer melodramatiska och vissa stycken av böckerna blev helt omskrivna. Böckerna från denna tidsperiod kan ses som ”Apokryfer” och visserligen mycket lik Vernes författade, men inte en del av Jules Vernes ”Kanon”. Till dessa postuma verk hör Den Gyllene vulkanen (1906), The Thompson Travel Agency (1907), med mera. När de lärde jämfört texterna i form av funna original i Vernes byrålåda så anser en del att dem blivit gravt manipulerade medan andra anser att Vernes son gett liv åt dessa böcker

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.