Home Fritid & Nöje TV-serien The Mandalorian

TV-serien The Mandalorian

0
TV-serien The Mandalorian

The Mandalorian eller även känd som Mandalorlik utspelar sig efter det Galaktiska Imperiets och den onde senatorn Palpatines eller Kejsaren och Sith mästaren Darth Sidious fall. Alltså efter händelserna i de tre första filmerna (eller för att vara mer exakt 5 år efter händelserna i den sista av de tre första filmerna om Star Wars, den film som kallas Return Of The Jedi). Filmerna gjordes innan 90 talet och i Star Wars tid före framträdandet av den onda ledaren Snoke och den första ordningen. Det som tillhör tre av de fem senaste långfilmerna som gjorts av Disney. Alltså efter att Star Wars upphovsmakare amerikanen George Lucas 2012 sålt sitt företag Lucas Arts och alla rättigheter för det som ingick i Lucas Arts till Disney.

Serien handlar om en prisjägare, verksam i de yttre delarna av galaxen långt från den Nya Republikens räckvidd och bestämmande som tillhör en klan av krigare som kallas för Mandalorer. Denna klan lyder under en kod och ett motto som heter ”Den rätta vägen” eller ”This is the way”. Deras motto och utrustning är deras signatur och dem är utrustade med speciell skyddsutrustning som tillverkas av en metall som kallas för ”Beskar” som ska täcka hela kroppen fast på en del är det bara delvis men utrustningen tål i varje fall väldigt mycket skada.

En äkta medlem i mandalorernas klan tar aldrig av sig hjälmen för en levande varelse eftersom ”This is the way” är mottot. Undantaget som en Mandalore kan ta av sig hjälmen för är maskiner som robotar/droids.

Serien är skapad av Jon Favreau som ligger bakom Djungelboken, Iron Man 1-2, Marvels Avengers samt de senaste filmerna om Spiderman – Homecoming och Far From Home där han i de sistnämnda även spelar karaktären Happy Hogan. Det är ett flertal olika regissörer för många avsnitt, dock kvarstår den som skapat serien och att den är baserad på Star Wars av George Lucas.

Serien är menad att skapa en känsla för det universum där allt utspelar sig så att man kan leva sig in i den värld som George Lucas en gång skapat. I serien spelas vissa karaktärer av äldre välkända skådespelare som Rosario Dawson, Michael Biehn, Carl Wheaters, Clancy Brown och Nick Nolte. Jag gillar att se eller höra gamla rävar som Nick Nolte så det tycker jag är väldigt bra.

The Mandalorian är ett otroligt kliv in i Live action television. En skön känsla av western, science fiction, lite humor och action på samma gång. Varför serien är ett otroligt kliv in i live action är för att man använt sig av LED skärmar som omger skådespelarna vilket ger skådespelarna en överblick av vad som händer så att dem inte behöver låtsas längre att saker och ting sker under tiden det är tagning för olika scener. Så LED teknik Istället för äldre teknik med green screen som det kallas som uppfanns på 70-talet av George Lucas och användes till att börja med till A New Hope. Det första av allt som någonsin har gjorts om den episka rymdoperan Star Wars universum släppt på biograferna i USA 1977.

Här kan ni se hur delar av filmen skapades med den nya tekniken.

Att se på den här serien är för mig som att spela ett helt äventyrsdatorspel om Star Wars fast man slipper spela spelet och det är bara att hänga med. The Mandalorian även kallad Mando flyger runt i Galaxen med sitt rymdskepp Razor Crest på olika uppdrag och upplever ständigt nya äventyr. Faror lurar runt varje hörn och han ställs hela tiden inför nya utmaningar. Då Mando försöker komma ifrån en planet i många avsnitt råkar han ut för händelser som gör att han kommer in på sidouppdrag som det kallas i de flesta datorspel, råkar ut för dödliga faror eller fiender som jagar honom när han är på väg till något uppdrag.

Många tycker inklusive mig själv att den här serien är det bästa som gjorts om Star Wars sedan de tre första orginalfilmerna.

Längd: Serien är hittills 2 säsonger med 8 avsnitt vardera, totalt 16 avsnitt, varje avsnitt varierar i längd mellan 30-50min. Det kommer att släppas en tredje säsong 2022.

Med: Pedro Pascal (Mando), Gina Carano (Cara Dune), Giancarlo Esposito (Moff Gideon), Chris Bartlett (RA-7 Droid), Carl Weathers (Greef Carga), Misty Rosas (Kuiil Performance Artist*), Omid Abtahi (Dr. Pershing), Temuera Morrison (Boba Fett), Ming-Na Wen (Fennec), Katy M. O’Brian (Comms Officer), Rio Hackford (IG-11 Performance Artist*), Amy Sedaris (Peli Motto), Werner Herzog (Klienten), Nick Nolte (Kuiil), Taika Waititi (IG-11), Emily Swallow (Beväpnaren), Katee Sackhoff (Bo-Katan Kryze), Mark Hamill (EV-9D9), Michael Biehn (Lang), Rosario Dawson (Ahsoka Tano), Clancy Brown (Burg), Rick Famuyiwa (Jib Dodger),

* Performance Artist är att skådespelaren har personligen (utan att göra rösten till karaktären) spelat karaktären.

Regissörer för alla avsnitt hittills

Rick Famuyiwa (3 avsnitt, 2019-2020)
Dave Filoni (3 avsnitt, 2019-2020)
Bryce Dallas Howard (2 avsnitt, 2019-2020)
Deborah Chow (2 avsnitt, 2019)
Peyton Reed (2 avsnitt, 2020)
Taika Waititi (1 avsnitt, 2019)
Jon Favreau (1 avsnitt, 2020)
Robert Rodriguez (1 avsnitt, 2020)
Carl Weathers (1 avsnitt, 2020)

Finns hos: Endast streamingtjänsten Disney+

Betyg: Användare av IMDB.com har röstat upp serien till ett betyg på 8.8 och jag kan inte annat än hålla med. Serien är sevärd och värd sitt betyg. Med det betyg som denna serie fått så är det utan tvekan det bästa som kommit från en galax långt, långt bort.

This is the way Disney!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.