Home Övrigt Berättelser och texter Recension av filmen Unhinged

Recension av filmen Unhinged

0
Recension av filmen Unhinged
https://www.youtube.com/watch?v=m29ameanZVQ

Unhinged är en actionthriller från 2020 om en kvinna vid namn Rachel och en man vid namn Tom Cooper, en mentalt ostabil person spelad av Russell Crowe som just fått sparken före sin pensionering. Cooper rasar mot mamman Rachel med en son i bilen som tutar på honom för att han inte kör när det är grönt. Helt ärligt tycker jag att herr Crowe tar sin roll och spolar ner den i toaletten både två och tre gånger då han överspelar något enormt i en kraftigt överdriven och våldsam actionthriller.

Det är inget fel med en hyfsad thriller, skräckis eller actionthriller där två personer stöter ihop på en väg och använder sina sinnen och fordon för att överkomma varandra. Den här filmen kunde ha varit en version av Stephen Spielbergs The Duel från 1971 eller åtminstone något i stil med Joy Ride från 2001 av John Dahl. Men tyvärr så saknas rätt regissör för den här filmen för att få den att fungera.

Filmen börjar med en chockerande öppningsscen där regissören Derrick Borte fått till en snygg öppning där Russell Crowe slår in en dörr med en hammare och sedan använder hammaren till att slå ihjäl mannen i huset. Mer än så får man inte se så man förstår inte mer än att Crowes karaktär är arg och våldsam. Men det räcker med att se den scenen för att få tillräcklig förståelse för vad filmen har att erbjuda.

En lång tid in i filmen verkar den vara en önskan att folk ska ha mer förståelse för andra i ett hårt samhälle där alla är under konstant stress. Tyvärr så underminerar regissören det budskapet gradvis med billiga chockerande scener och sadistiskt våld.

Det är alltid kul att se Russell Crowe igen i någon form av roll men det är knappast material för oscarsnominering för tolkningen av rollen i den här filmen. Trots allt är Russell en tungviktare i branschen, så pass att huvudrollsinnehavaren Caren Pistorius inte kan hoppas på att kunna bära filmen i hans närvaro. Pistorius karaktär är faktiskt så passiv och ointressant så att man inte känner någon sympati alls för hennes livssituation. Jag tycker att det alltid är kul att följa en galenpanna som man faktiskt kan heja på en lång stund i en film. Som i Face-Off från 1997 av John Woo med Nicolas Cage och John Travolta för de flesta gillar tragiska skurkar som man kan heja på en längre period tills det slutliga ögonblicket där man tappar all sympati för dem.

Tyvärr kommer det här ögonblicket allt för tidigt i den här filmen. I första halvan av filmen får man lite förklaring till huvudkaraktärernas handlande. Men dessa förklaringar försvinner fort i en oändlig framfart av våld som mest verkar vara en dålig ursäkt för en massa tortyrvåld. Det är inget fundamentalt fel i det så länge som man fortsätter att utveckla huvudkaraktärerna. Speciellt psykopater fungerar bäst i filmer när dom fortsätter att vara fullkomligt oförklarliga mysterier eller när dom blir fullständigt utkavlade. Som i thrillerklassikern Falling Down med en psykologiskt nedbruten karaktär spelad av Michael Douglas från 1992. Hursomhelst tar sig aldrig varken Crowe eller Pistorius bortom sina minimala och endimensionella karaktärer i Unhinged.
När man tappar sympati för den onda skurken (återigen allt för tidigt) så hoppas man att man ska kunna heja på hjältinnan istället. Men Pistorius karaktär tar så dåliga beslut så att det är helt orealistiskt vilket gör att man inte kan bry sig om någon av karaktärerna.

När den här filmen fortfarande är lovande har troligen Crowe och skilsmässoadvokaten spelad av Jimmi Simpson en av filmens bästa scener ihop men synd för dem så är det väl efter det som det börjar gå utför. Pressen att försöka sammanföra action med psykologi och att sedan öka insatserna med sådant bortseende från realism gör att filmen börjar motarbeta sig självt och dess karaktärer. Jag har inget emot våld i filmer alls men det borde inte göra mig okänslig och uttråkad.

Men jag beviljar den här filmen ändå till viss del för den är inte en fullkomlig katastrof och den har sina stunder. Så den går att se om man inte har något bättre för sig, men du är varnad.

Betyg: På imdb.com står betyget 6/10 på Unhinged men jag ger filmen 5/10.

Kort rollförteckning: Russell Crowe, Jimmi Simpson, Caren Pistorius, Gabriel Bateman

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.