Home Övrigt Berättelser och texter Melodifestivalen 2020: Deltävling 4

Melodifestivalen 2020: Deltävling 4

0
Melodifestivalen 2020: Deltävling 4

I lördags sändes den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2020 direkt från Malmö Arena i Malmö.
Publiken var taggade för en magisk och underhållande kväll.

Kvällen inleds med ett förinspelat inslag där programledarna David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund medverkar i en trailer som handlar om en musikalfilm baserad på Brandsta City Släckers låtskatt. Det slutar med att programledarna kör en egen version av Brandsta City Släckers mello-bidrag från 2002 Kom Och Ta Mig på scenen.

Ikväll skulle ytterligare två bidrag gå till final på Friends Arena. Dessutom skulle man utse de två sista finalisterna till Andra Chansen som äger rum redan nästa lördag.

Här nedanför är bidragen som tävlade i Malmö:

Frida Öhrn med We Are One

Frida Öhrn sjöng We Are One.

Frida Öhrn har varit med i Melodifestivalen förut fast då som medlem i countrygruppen Cookies N Beans. Gruppen har deltagit två gånger, 2009 med What If och 2013 med Burning Flags. Frida har även varit medlem i Oh Laura som 2007 fick en världshit med Release Me. Det här blir hennes tredje gång i Melodifestivalen, men det är dock första gången hon tävlar som soloartist.

William Stridh med Molnljus

William Stridh sjöng Molnljus.

William Stridh var med i Idol 2018 där han tog sig hela vägen till en femte plats. Förutom det så har han gått på fotbollsgymnasium och varit sångare och gitarrist i ett band som hette The Audrey. Det här är Williams debut i Melodifestivalen.

Nanne Grönvall med Carpool Karaoke

Nanne Grönvall sjöng Carpool Karaoke.

Nanne Grönvall är en av de stora veteranerna i årets festival. Nanne har varit med i Melodifestivalen inte mindre än 10 gånger, antingen som grupp, soloartist eller låtskrivare. Debuten kom 1986 då hon och gruppen Sound of Music deltog med Eldorado som slutade på fjärde plats. 1996 segrade hon tillsammans med gruppen One More Time och bidraget Den Vilda som fick tävla för Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo då bidraget slutade på tredje plats. Bland hennes soloinsatser finns bland andra Avundsjuk från 1998 (fjärde plats) och Håll Om Mig från 2005 (andra plats). När det gäller hennes insats som upphovsman så var hon 1995 med och skrev Cecilia Vennerstens grammisvinnande bidrag Det Vackraste, och i fjol var hon en av upphovsmännen bakom Arvingarnas monsterhit I Do. Nu gör Nanne sin elfte Melodifestival.  

Victor Crone med Troubled Waters

Victor Crone sjöng Troubled Waters.

Senast Victor Crone var med i Melodifestivalen var 2015 då han deltog tillsammans med Behrang Miri och bidraget Det Rår Vi Inte För som gick till Andra Chansen men lyckades inte gå till final. Förra året tävlade han för Estland i Eurovision Song Contest i Tel Aviv med låten Storm som hamnade på 20:e plats. Victor gör nu sin andra medverkan i den svenska uttagningen.

Ellen Benediktson & Simon Peyron med Surface

Ellen Benediktson och Simon Peyron sjöng Surface.

Ellen Benediktson uppträdde 2013 som stand-in åt scenteknikerna inför Eurovision Song Contest i Malmö då hon framförde Frankrikes bidrag. 2014 gjorde hon debut i Melodifestivalen då hon skrällde direkt till final med låten Songbird som slutade på sjunde plats. Året efter ställde hon upp igen med bidraget Insomnia som blev utslagen direkt i sin deltävling.
Simon Peyron är inte heller någon nykomling i de här sammanhangen. År 2014 deltog han som sångare i metalbandet Outtrigger och med bidraget Echo som gick vidare till Andra Chansen men gick inte till final. Det blir tredje gången gillt för Ellen men för Simon är det bara andra gången.

Jakob Karlberg med Om Du Tror Att Jag Saknar Dig

Jakob Karlberg sjöng Om Du Tror Att Jag Saknar Dig.

Allingsåskillen Jakob Karlberg kunde man se i tv första gången 2011 i samband med sitt deltagande i Idol. Han har en försäljningsskara på Youtube där han framför covers på välkända låtar av andra artister.
Genombrottet kom 2015 då han gjorde succé med sommarplågan Fan Va Bra som ledde till fyra gånger platina. Nu gör han debut i Melodifestivalen.

Hanna Ferm med Brave

Hanna Ferm sjöng Brave.

Hanna Ferm slog igenom stort i Idol 2017 där hon kom på en hedrande andra plats. Förra året debuterade hon i Melodifestivalen med Hold You som hon sjöng tillsammans med Liamoo. Låten gick direkt till final och kom på tredje plats. Det här är Hannas andra gång i Melodifestivalen men det är första gången som hon står helt själv på scenen.

Sammanfattning

Efter att Hanna Ferm hade framfört sitt bidrag så hade man hört alla kvällens låtar och dessutom hade man också hört alla de 28 bidragen i årets tävling. Nu var det dags att öppna telefonslussarna och börja rösta på sitt favoritbidrag. För precis som tidigare kommer två bidrag att få lämna tävlingen efter den första omröstningen.

Den här kvällen presenterades ytterligare 12 insatser som hade valts in till Melodifestivalen Hall of Fame, där man bland andra hade valt in Brandsta City Släckers, Ann-Christine Bärnsten, Euphoria (Loreen), Björn Skifs, Monica Zetterlund, Roger Pontare, Linda Bengtzing, Bert Karlsson och Waterloo (ABBA).

En liten stund senare skulle man få reda på hur svenska folket hade röstat och vilka fem bidrag de ville se i nästa omröstning. När de fem bidragen hade ropats upp så visade det sig att Nanne Grönvall och Jakob Karlberg var de som hade fått minst röster och hade därmed gjort sitt i tävlingen. Och så skulle man börja rösta igen.

I mellanakten bjuder David Sundin på ett lustigt nummer där han både snickesnackar och sjunger. Publiken verkade i alla fall gilla det.

När Linnea i slutet av showen sa ”Vi har ett resultat” så förstod publiken och finalisterna att sanningens ögonblick var kommen.  Vilka två bidrag skulle gå direkt till final och vilka skulle gå till Andra Chansen om exakt en vecka. Och så skulle förstås ett bidrag få lämna tävlingen. De finalister som gick direkt till final från Malmö var Hanna Ferm och Victor Crone. De finalister som däremot gick till Andra Chansen var Ellen Benediktson och Simon Peyron tillsammans med Frida Öhrn.

Andra Chansen sänds från Eskilstuna den 29 februari.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.