Home Övrigt Berättelser och texter Melodifestivalen 2020: Deltävling 3

Melodifestivalen 2020: Deltävling 3

0
Melodifestivalen 2020: Deltävling 3

I Lördags var det dags för den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2020
som sändes direkt ifrån ett fullsatt Coop Norrbotten Arena i Luleå.

Programmet inleds med att årets programledare David Sundin, Linnea Henriksson
och Lina Hedlund gör en vandring mot scenen i kontrollrummet under scenen.
Showen öppnas upp med ett nummer där programledarna sjunger en sång
som handlar om att sända live.
Publiken i Luleå och tv-tittarna hälsas välkomna och kvällens artister presenteras innan tävlingen körs igång på riktigt.
7 artister skulle ställa sig på scenen och framföra sina bidrag men endast 4 av de
skulle få möjligheten att antingen gå till final eller Andra Chansen.

Här nedanför är bidragen som tävlade i Luleå:

Mariette med Shout It Out

Mariette sjöng Shout It Out.

Mariette Hansson såg man i tv redan 1999 i Sikta mot stjärnorna där hon imiterade Amanda Marshall och sjöng Let It Rain. Men hennes riktiga genombrott kom 2009 när hon var med i Idol och slutade på fjärde plats. Mariette har varit med i Melodifestivalen tre gånger tidigare, 2015 med Don’t Stop Believing, 2017 med A Million Years och 2018 med For You och har varit i final alla gångerna. Som bäst har hon placerat sig på tredje plats. Nu gör hon sin fjärde medverkan i Melodifestivalen.

Albin Johnsén med Livet Börjar Nu

Albin Johnsén sjöng Livet Börjar Nu.

Albin Johnsén slog igenom 2014 med Din Soldat som han gjorde tillsammans med Kristin Amparo och som väckte stora framgångar. Albins debut i Melodifestivalen kom 2016 då han och Mattias Andréasson framförde bidraget Rik som gick till Andra Chansen men inte till final. Han gör nu sin andra medverkan i Melodifestivalen men det är första gången han tävlar som soloartist.

Drängarna med Piga & Dräng

Drängarna sjöng Piga & Dräng.

Drängarna slog igenom som grupp 1995 med Vill Du Bli Min Fru som blev en stor succé. Singeln sålde inte mindre än cirka 35 000 exemplar. Sen dess har de släppt massvis med singlar och haft ett flertal hits. Det här är gruppens första gång i Melodifestivalen.

Amanda Aasa med Late

Amanda Aasa sjöng Late. Foto: TV 4.

Amanda Aasa gjorde ett kort medverkande i Idol 2014 innan hon fick kontrakt och släppte sin debutsingel. Hon har även varit förband åt Miss Li. Amanda har deltagit i musiktävlingsprogrammet P4 Nästa två år i rad. Senaste gången var 2019. Och som om det inte vore nog så belönade juryn henne med en plats i Melodifestivalen 2020. Det blir debut för henne i just Melodifestivalen.

Anis Don Demina med Vem E Som Oss

Anis Don Demina sjöng Vem E Som Oss.

Anis Don Demina såg man för första gången i Melodifestivalen 2018 fast då som saxofonist i Samir & Viktors bidrag Shuffla. I fjol deltog han tillsammans med Zeana och med bidraget Mina Bränder som hamnade på femte plats i sin deltävling. Det här är andra gången han tävlar som artist, dock första gången som soloartist.

Faith Kakembo med Crying Rivers

Faith Kakembo sjöng Crying Rivers Foto: Janne Danielsson/SVT.

34-åriga Faith Kakembo föddes i Uganda men är uppvuxen i Jönköping. Faith har studerat anestesi på Jönköpings Universitet. Förutom musik så jobbar hon även som narkossjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov. Även hon deltog i musiktävlingsprogrammet P4 Nästa förra året.
Dags för Faith att göra sin debut i Melodifestivalen.

Mohombi med Winners

Mohombi sjöng Winners.

Mohombi Moupondo slog igenom 2010 med världshitten Bumpy Ride vars musikvideo har över 172 miljoner visningar på Youtube. Mohombis debut i Melodifestivalen kom redan 2005 fast då som medlem i hip-hopduon Group Avalon där hans bror Djo också ingick. Bidraget det året hette Big Up och slogs ut direkt i sin deltävling. Förra året ställde han upp för första gången som soloartist med bidraget Hello som gick direkt till final och slutade på femte plats. Det blir tredje gången gillt för Mohombi i Melodifestivalen.

Sammanfattning

Efter att sista bidraget spelats upp så var det upp till de som tittar att bestämma vilka bidrag som skulle gå vidare till den andra omröstningen. Och rösta gjorde de precis som vanligt antingen via mello-appen eller så kunde de ringa in.

I år har man presenterat något som kallas Melodifestivalen Hall of Fame. Det innebär att varje vecka ända fram till Andra Chansen så presenteras 12 historiska insatser som valts in i Melodifestivalens egna Hall of Fame under veckan. Artister och låtskrivare väljs in för hur många gånger man har tävlat i Melodifestivalen, för att man har vunnit Melodifestivalen, hur många bidrag man har skrivit genom åren eller för något historiskt ögonblick.

David ställer snabba frågor till artisterna i green room innan det är dags att säga ”Sverige vi har ett resultat”. Rösterna var nu räknade och det var dags att avslöja vilka fem bidrag som hade fått flest röster och därmed går vidare till den andra omröstningen, men också vilka två bidrag som hade fått minst röster och får lämna tävlingen. Och de fem finalisterna var Drängarna, Mariette, Anis Don Demina, Mohombi och Faith Kakembo. Vilket betydde att Albin Johnsén och Amanda Aasa var de som blev utslagna direkt i denna deltävling. Sen var det dags att rösta ännu en gång.

I kvällens mellanakt bjuder Lina på ett glittrande, sprakande shownummer med en sång som handlar om något hon kallar ”Pizzazz”. Vilket var ett ord som varken David eller Linnea förstod vad det betydde.

Och så var dat dags att redeovisa hur tittarna hade röstat. Bidragen som kommer etta och tvåa går direkt vidare till finalen i Friends Arena, trean och fyran går till Andra Chansen, och det bidrag som kommer femma måste tråkigt nog lämna tävlingen.

De två finalister som fick en ny chans i Andra Chansen var Drängarna och Anis Don Demina. De två finalister som med glädje gick direkt till final var Mariette och Mohombi. Nu återstår det endast en deltävling innan det är dags för Andra Chansen och sedan finalen.

Den sista deltävlingen sänds från Malmö den 22 februari.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.