Home Övrigt Berättelser och texter Melodifestivalen 2020: Deltävling 2

Melodifestivalen 2020: Deltävling 2

0
Melodifestivalen 2020: Deltävling 2

I lördags gick Melodifestivalens andra deltävling av stapeln.
Den här gången sändes tävlingen från Scandinavium i Göteborg.

Programet inleds med ett förinspelat inslag där programledarna David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund sitter inne i ett rum och kollar igenom förra deltävlingen. De tyckte att det gick bra men David tog upp att det hade uppstått kritik om att det var för många programledare på scenen. Så de började diskutera om vem av de som skulle backa ur men det gick sådär. Men så öppnar de upp showen genom att sjunga en låt som handlar om att alla goda ting är tre. Så de fortsatte alla tre tillsammans.

David, Linnea och Lina hälsar publiken och tittarna hjärtligt välkomna. Men innan de sparkade igång tävlingen så fick man veta vilka artister som skulle tävla ikväll, hur man röstar och vad som hända skall.

Här är bidragen som tävlade i Göteborg:

Klara Hammarström med Nobody

Klara Hammarström. Foto: AnnCatrin-Blyckerts.

För många är kanske Klara Hammarström mest känd från realityserien Familjen Hammarström där man kan följa henne och hennes familj. Men hon har faktiskt musikalisk bakgrund också. Hon släppte två singlar under 2019.
Nu gör hon debut i Melodifestivalen.

Jan Johansen med Miraklernas Tid

Jan Johansen.

Jan Johansen är en av årets stora veteraner i tävlingen. 1995 segrade han med Se På Mig och kom på tredje plats i Eurovision Song Contest i Dublin. Han har medverkat ytterligare tre gånger. 2001 med Ingenmansland som slutade på fjärde plats, 2002 med Sista Andetaget som kom på sjunde plats samt 2003 med Let Your Spirit Fly tillsammans med Pernilla Wahlgren som placerade sig på andra plats. Nu gör Jan sin femte medverkan i Melodifestivalen.

OBS! Detta bidrag skulle egentligen ha framförts av Thorsten Flinck men blev diskvalificerad en vecka innan deltävlingen.

Dotter med Bulletproof

Dotter.

Dotter eller Johanna Jansson som hon egentligen heter har tävlat i Melodifestivalen tre gånger tidigare. En gång som artist och två gånger som låtskrivare. Hon är en av låtskrivarna bakom Mariettes A Million Years från 2017 och Lina Hedlunds Victorious från 2019. Senast hon tävlade som artist var 2018 med bidraget Cry. Hon var favorittippad att gå direkt till final men blev utslagen direkt i sin deltävling. Det här är andra gången hon tävlar som artist.

Méndez feat. Alvaro Estrella med Vamos Amigos

Mendez och Alvaro Estrella.

Méndez slog igenom som artist i slutet av 90-talet och har haft hits som Razor Tongue och Fiesta (House Party). 2002 debuterade han i Melodifestivalen med Adrenaline som hamnade på andra plats. Han har tävlat ytterligare två gånger, 2003 med Carnaval och 2018 med Everyday. Alvaro Estrella hade under flera år medverkat som bakgrundsdansare åt andra artister som tävlat i Melodifestivalen. Men han har även medverkat som artist en gång tidigare. 2014 deltog han med bidraget Bedroom men blev direkt utslagen i deltävlingen. För Alvaro är det andra gången han tävlar som artist men för Méndez blir det fjärde gången gillt.  

Linda Bengtzing med Alla Mina Sorger

Linda Bengtzing.

Innan Linda Bengtzing blev ett förnamn med hela svenska folket hade hon medverkat i tv-program som Sikta Mot Stjärnorna och Fame Factory. Linda har tävlat i Melodifestivalen inte mindre än 6 gånger, 2005 med Alla Flickor (10:a i finalen), 2006 med Jag Ljuger Så Bra (7:a i finalen), 2008 med Hur Svår Kan Det Va (5:a i finalen), 2011 med E Det Fel På Mig (7:a i finalen), 2014 med Ta Mig (5:a i sin deltävling) och 2016 med Killer Girl (7:a i sin deltävling). Det blir sjunde gången för Linda i Melodifestivalen.

Paul Rey med Talking In My Sleep

Paul Rey.

Paul Rey från Lund har släppt ett flertal singlar, både med svenska och utländska bolag. Han har gjort många Tv-framträdanden, i bland annat Sommarlov, Nyhetsmorgon, Go Kväll och Sommarkrysset. Det här är hans första gång i Melodifestivalen.

Anna Bergendahl med Kingdom Come

Anna Bergendahl.

Anna Bergendahl var med i TV redan som 12-åring då hon deltog i TV4:s Super Troupers. Men det var inte förrän vid 16-årsåldern som hon slog igenom som artist när hon deltog i Idol 2008 där hon slutligen kom på femte plats. Anna har tävlat i Melodifestivalen två gånger förut. 2010 vann hon allting med This Is My Life och fick tävla för Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo där didraget kom på elfte plats i sin semifinal och missade finalen. Förra året deltog hon med Ashes To Ashes som gick till final via Andra Chansen och slutade på 10:e plats i finalen. Det blir tredje gången för Anna.

Sammanfattning:

Efter att de sista tre minuterna hade spelats upp på scenen så var det upp till de som tittar att rösta på sitt favoritbidrag.
För efter den första telefonomröstningen kommer två bidrag att lämna tävling.
David ställde några snabba frågor till artisterna i green room. Sedan var det dags att redovisa resultatet.
Nu skulle fem finalister gå vidare till en andra omröstning.

De som gick vidare var Klara Hammarström, Paul Rey, Anna Bergendahl, Dotter och Méndez feat. Alvaro Estrella.
Detta innebar att Jan Johansen och Linda Bengtzing hade gjort sitt i tävlingen.
När de fem finalisterna hade utsetts så var det dags att öppna slussarna och börja rösta igen.

I kvällens mellanakt bjuder Linnea på ett rörande nummer med en sång som handlar om ensamhet.

Mot slutet av showen var det dags att redovisa hur svenska folket hade röstat. Precis som vanligt skulle två finalister till final, två finalister skulle till Andra Chansen och en skulle dessvärre lämna tävlingen.
De som gick till Andra Chansen var Paul Rey och Méndez feat. Alvaro Estrella. De finalister som däremot gick direkt till final på Friends Arena den 7 mars var Anna Bergendahl och Dotter. Klara Hammarström blev den som tyvärr fick lämna tävlingen efter andra omröstningen. Nu är sammanlagt fyra finalister klara för finalen.

Nästa deltävling sänds från Luleå på lördag den 15 februari.      

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.