Home Övrigt Berättelser och texter Melodifestivalen 2020: Deltävling 1

Melodifestivalen 2020: Deltävling 1

0
Melodifestivalen 2020: Deltävling 1

I lördags var det premiär för den 60:e upplagan av Melodifestivalen. I år är det 19:e året i rad som Melodifestivalen åker på turné runt om i Sverige och engagerar deltävlingar.

Tävlingsproducent är precis som vanligt Christer Björkman. Och precis som tidigare år är det sammanlagt 28 bidrag som tävlar.
Ett av dessa bidrag kommer senare i maj att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Rotterdam. 
Det vinnande bidraget kommer att utses den 7 mars på Friends Arena.
Varje helg fram tills dess kommer två finalister att gå direkt dit från deltävlingarna och fyra från Andra chansen.

Den första deltävlingen sändes från Saab Arena i Linköping den 1 februari. Tävlingen inleds med ett förinspelat inslag där programledarna som i år består av David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund träffas i kända tv-program på tv-huset i Stockholm och rusar igenom Sverige och fram till Saab Arena. David, Linnea och Lina inter scenen och möts av publikens starka och magiska jubel. Mycket är sig likt inför årets tävling. Precis som tidigare så kan man rösta antingen via mello-appen där man kan skicka max fem röster på varje bidrag eller så kan man ringa in och rösta då det finns två nummer. Ett nummer är lite dyrare för då kan man samtidigt som man röstar skänka pengar till Radiohjälpens insamling och så finns det ett billigare nummer där man ringer utan att skänka några pengar. Nytt för i år är att telefonnumren inte kommer att visas under artistens framträdande, utan kommer endast att visas under snabbreprisen.

Här är bidragen som tävlade i Linköping:

The Mamas med Move       

Bidrag nummer 1. Move med The Mamas.

The Mamas som består av Ashley Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna var med i Melodifestivalen redan förra året då de backade upp fjolårets vinnare John Lundvik på kör. Men det är första gången de tävlar som grupp.

Suzi P med Moves 

Suzi Pancenkov som hon egentligen heter blev uppmärksammad då hon var med i sin systers livevideo på Facebook. Det här medförde att hon började ladda upp olika covers och egna tolkningar av kända artisters låtar på sin Instagram. Hon har släppt singlar som Shunon och Livin’ La Vida. Det här är första gången hon tävlar i Melodifestivalen.

Robin Bengtsson med Take A Chance

Bidrag nummer 3. Take A Chance med Robin Bengtsson.

Robin Bengtsson slog igenom musikaliskt redan 2008 då han var med i Idol där han slutade på tredje plats. Robin har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare. 2016 debuterade han med Constellation Prize som kom på femte plats men 2017 slog det till på allvar då han vann med I Can’t Go On och kom på femte plats i Eurovision Song Contest i Kiev samma år. Det här blir tredje gången gillt för Robin.

Malou Prytz med Ballerina

Bidrag nummer 4. Ballerina med Malou Prytz.

Malou Prytz stod för en av de största skrällarna i förra årets Melodifestival då hon gick direkt till final med bidraget I Do Me och kom på 12:e plats. Det här är hennes andra gång i Melodifestivalen. 

OVÖ med Inga Problem

Bidrag nummer 5. Inga problem med OVÖ.

Hipphopp-gruppen OVÖ (som betyder Om vi överlever) som består av Nicky ”Ivory” Osenius Kouakou och Jaouli ”Finess” Akofel bildades 2017 och har släppt ett antal singlar. Det här är duons debut i Melodifestivalen.

Sonja Aldén med Sluta Aldrig Gå

Bidrag nummer 6. Sluta aldrig gå med Sonja Aldén.

Sonja Aldén debuterade som artist i Melodifestivalen redan 2006 med bidraget Etymon som slutade på femte plats i sin deltävling fast då under artistnamnet Sonya. 2007 kom hon på sjätte plats med För Att Du Finns och blev till och med etta på Svensktoppen. Senast hon var med var 2012 med bidraget I Din Himmel som åkte ut direkt i sin deltävling. Men hon har också tävlat som låtskrivare. Hon har bland annat skrivit Att Älska Dig med Shirley Clamp och Night Of Passion med The Poodles. 

Felix Sandman med Boys With Emotions

Bidrag nummer 7. Boys With Emotions med Felix Sandman.

Felix Sandman fick sitt stora genombrott som artist med pojkgruppen FO&O. 2017 debuterade han och FO&O i Melodifestivalen med Gotta Thing About You som slutade på elfte plats. 2018 ställde han upp som soloartist med balladen Every Single Day som kom på andra plats. Felix gör nu sin tredje medverkan i Melodifestivalen.

Sammanfattning:

När alla bidragen hade spelats upp på scen så var det dags att börja rösta. Och när rösterna var klarräknade skulle fem bidrag gå vidare till en andra omröstning. Efter att de fem finalisterna avslöjats så visade det sig att OVÖ och Suzi P var de som hade fått minst röster och fick därmed lämna tävlingen. Sen var det dags att rösta igen.

I mellanakten berättade programledarna om något särskilt mello-minne. Dessutom så sjöng var och en tillsammans med någon artist som har tävlat i mello genom åren. Linnea sjöng med Jan Johansen, Lina med Lili & Susie och David med Sean Banan.

När det var dags att redovisa resultatet så skulle två låtar till final, två till Andra Chansen och en skulle åka ut. Direkt till final gick Robin Bengtsson och The Mamas. De som gick till Andra Chansen var Malou Prytz och Felix Sandman. Sonja Aldén slutade på femte plats i denna deltävling.

Och därmed var årets första deltävling avklarad.     

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.