Site icon Mediaverkstan

Alexander berättar om Funkismellon 2016

Alexander innan han ska uppträda på Cirkus i Stockholm 2016

[responsivevoice voice=”Swedish Female” buttontext=”LYSSNA PÅ TEXTEN”]

I höstas vann jag Botkyrkas uttagning till Funkismello med EN DAG av Tommy Nilsson. Detta innebar att jag för andra året i rad skulle stå på scen inför ett fullsatt Cirkus.

Här under våren var jag i Upplands Väsby och repeterade med orkestern och kören. Det gick kanonbra under repetitionen. Men samma dag som finalen i Funkismello så fick jag vara med i TV, på Nyhetsmorgon i TV4.
Det var jag och Andrea som tävlade för Danderyd som medverkade.
För mig var det en helt ny upplevelse. Nervöst var det, men roligt.
Jag kände verkligen att drömmen började slå in. Extra roligt var det att få träffa Peter Jihde.

Finalen ägde rum på Cirkus i Djurgården den 25 april. Det första jag såg när jag kom in var det så kallade ”greenroom” (rummet där alla artister samlas. Rummet var mycket större och bredare än förra året. Man fick gå runt i Cirkus och kolla in scenen, läktarna, orkestern och framför alla dem man skulle tävla mot.

De kommuner som tävlade i år var Solna, Upplands Väsby, Sundbyberg, Sollentuna, Danderyd, Upplands-Bro, Halmstad, Täby, Järfälla, Botkyrka samt två representanter från Stockholm.

Vi var 12 stycken artister som skulle tävla, 10 soloartister, 1 duo och en grupp med 3 tjejer. Det var roligt att få träffa alla sin medtävlande.
Det var mycket trevliga människor.

Till att börja med så tränade orkestern på öppningsnummer, mellanakts nummer och annat som måste sitta. Extra roligt var det att få träffa kvällens konferencierer, Jenny Strömstedt och Anna Ringström.
När alla representanter var på plats så samlades alla till ett möte för att gå igenom hur dagen var upplagd. På det mötet så träffade jag förra årets vinnare Pär Andersson. Det hade gått ett helt år sen han slog mig på vinsten.

Senare fick vi repetera hela programmet.
Anna och Jenny tränade på hur dem skulle inta scenen och vad dem skulle säga i inledningen.
Orkestern övade på öppningsnummer och annat som de skulle spelas i början. Pär tränade på förra årets vinnarlåt.
Men det viktigast av allt var att alla artisterna skulle repetera sina låtar.
Emellan varje nummer på genrepet så övade Jenny och Anna på hur dem skulle presentera artisterna.
Jag var den som fick vänta längst eftersom vi tränade i samma ordning som vi skulle uppträda på själva sändningen.
Jag hade startnummer 12, alltså allra sist.
Under tiden så kollade jag från högra sidan om scenen och såg hur dem andra repeterade Jag var väldigt nervös under min väntan.
Men när det började närma sig min tur så började nerverna skaka.
Men jag behövde bara känna mig avslappnad och göra mitt bästa.
Men mitt genrep gick kanonbra. Jag satte sången, takten och koreografin som jag hade satt ihop helt själv.

När alla artister hade repeterat så var det lunchdags. I matsalen träffade jag personalen från mitt boende. De berättade att hade sett mig medverka i Nyhetsmorgon.

När jag hade ätit klart så var det dags för ombyte till scenkläder.
Några trappsteg upp fanns det en liten korridor med små rum där man kunde byta om. Jag hade en svartmönstrad t-shirt, en svart läderjacka, ett par ljusblåa jeans, ett par höga svarta kängor, och så hade jag håret uppåt med lite gul
färgsprej i luggen.
Sedan skulle man bli sminkad, och det med hjälp av en sminkös.
Jag fick vänta jätte länge tills det var min tur, för sminkösen var jätte, jätte noga med hur kvinnor skulle sminkas.
Men till slut var det äntligen min tur.

Här blir jag sminkad

Sminkösen sminkade mig, och Fredrik min arbetshandledare hjälpte mig med att spreja luggen. Han gick förresten runt backstage för att fotografera till vår kommande tidning. Han hade fått tillstånd till det.

Under väntan på själva föreställningen så fick sms från både mamma och syrran. Jag kunde verkligen känna stämningen när publiken började strömma in på Cirkus.

Vinnaren skulle utses dels av publiken och dels av en jury, som det här året bestod av, Lisa Dahl, Niklas Strömstedt, Camilla von Zweigbergk och Maxe Axelsson.
Under repetitionerna så lyckades jag få en bild med mig tillsammans med Jenny. Och precis innan det var dags för show så fick jag en bild på mig och Niklas. Roligt att få en selfie tillsammans med makarna Strömstedt.

Klockan 18:30 började själva showen. Sofia som guidade publiken i ”greenroom” inledde med ett välkomsttal bakom scenen.
Hon skulle gå runt och intervjua artisterna. När hon hade hållit i sitt välkomsttal så var jag den första artisten som blev intervjuad. Hon undrade bland annat hur det kändes att tävla i Cirkus för andra året i rad. För det var det ju.

Allt som orkestern hade repat för öppningen under förmiddagen satte som en smäck.
Pär Andersson framförde förra årets vinnarlåt STAD I LJUS.
Sedan gjorde Jenny och Anna entré på scenen.
Först så gick alla artister gå ut på scenen för att hälsa på publiken.
Vi gick ut i samma ordning som vi skulle uppträda.
När allt som skulle ske i början var över så var det dags att köra igång själva tävlingen.

Först ut på scen var Solnas representant Sandra Lindahl med Lill Lindfors allsångsklassiker En Sån Karl.
Bjöd på skönsjungande sång och tjusiga rörelser i lång klänning.

Näst ut på scen var Magnus Backius som tävlade för Upplands Väsby med låten LALLARE. Han körde låten i hatt och med lite små rörelser. Jag känner dock inte till låten.

Nästa artist var en tjej som jag känner lite grann, nämligen Ann-Sofi ”Rosen” Roos. Hennes bidrag var FRÄMLING som man skulle kunna tro var Carolas stora schlagerklassiker, men där tror man fel. Det här är nämligen en lugn dansbandsklassiker som en gång i tiden blev översatt från engelska till svenska. Flera kända dansband har tolkat den här låten. Med rosa hatt och kjol, och med en dansare på scen blev det ett fint och unikt nummer.

Sedan var det dags för representanterna från Sollentuna, Henrik ”Henkeman” Hildingsson och Petra, som var det enda numret som innehöll rapp. Sollentunas bidrag hette i vilket fall LE IGEN, men det var ingen låt som jag hade kol på. Henkeman var väldigt proffsig på att rappa, och Petra sjöng väldigt rakt och fint. Det här var utan tvekan kvällens mes unikaste nummer.

Femte artisten var Andrea Wahlgren från Danderyd, med Magnus Ugglas bidrag från Melodifestivalen 1979, JOHNNY THE ROCKER. Hon fick det att svänga rejält. Lika rejält som Magnus Uggla, kanske till och med ännu mer. Det var faktiskt här på Cirkus som han tävlade med bidraget 79.

Nästa kommun var Upplands-Bro som representerades av Albin Pettersson.
Han sjöng en riktig rysarballad av Michael Jackson, som hette HEAL THE WORLD.
Han avslutade sitt nummer med att ropa i love you!, som Michael Jackson brukade göra. Och därmed hade man avverkat halva startfältet.

Innan varje artist gick upp på scenen så visade man ett inslag där man tittar in i en kamera och berättar om vad man heter, vilken kommun man tävlar för och vilken låt man ska sjunga.
Det spelades in under repetitionerna tidigare under våren.

Först ut i andra halvan av startfältet var förra årets vinnarkommun Halmstad. Deras representant hette i år Caroline Arvidsson med låten HELLRE UTAN DIG. Här kan snack om ett energipacket.
Hon julade in på scen och visade upp rörelser med fart medan hon sjöng.

Patrik Ingö var den som tävlade för Täby. Hans bidrag var Emil Bergs SWIPA HÖGER. Med lite smårörelser och sång så lyckades han få till ett kanonnummer.

Stockholms första representant var Rasmus Egerström med en riktigt välkänd pojkbandslåt STORY OF MY LIFE.
Det är ingen lätt låt att sjunga men han gjorde sitt bästa.

Järfällas artister bestod av en grupp med tre mörkhyade tjejer, klädda i vitt med röda fjäderboor runt halsarna. De kallar sig för The Girls. Deras låt hette DU Är VACKRAST FÖR MIG, som jag är osäker på om det är någon annans låt eller om det är en låt som de har kommit på själva. De såg tjusiga ut på scen.

Näst sist ut på scen var Stockholms andra representant, Timmy Bertilsson med STING, som var Eric Saades bidrag från förra årets Melodifestival.
Helt ärligt så var han bättre på att röra sig än att sjunga. Hans ”moves” var helt otroliga.

Jag på scenen.

Sista artisten ut var förstås jag som tävlade för Botkyrka.
Jag fick förbereda mig lite innan Timmy hade avslutat sitt nummer.
Gud vad jag var nervös, men jag skulle bara fokusera på mitt nummer.
Jag framförde som ni vet Tommy Nilssons EN DAG.
Vilken enorm härlig känsla jag fick när jag tittade ut över publiken.
Känslan blev större när publiken jublade efteråt.
Förutom att jag kom av mig på ett ställe så var jag jätte nöjd med min insatts.


I pausen gick runt i publiken och korridoren för att prata med familj, släkt, vänner, arbetskamrater och folk jag känner.

 

Jag minglar bland publiken.

I början av andra halvan av tävlingen så blev det ett uppträdande från en klass från Kung Saga gymnasium. Det blev både uppträdande på scenen och på inspelade videos och sketcher som visades på storbildsskärmen.

Dessutom så blev det ett nummer med körkillen och körtjejen på scenen. Tillsammans sjöng dem Spencer Davis Group gamla klassiker GIMME SOME LOVIN’.
Men samtidig där bakom scenen fick jag träffa Doreen Månsson. Hon berömde mig för mitt uppträdande. Det var hon som skulle läsa upp vinnaren av Funkismellon.

När det var dags att få reda på vem som hade vunnit så samlades alla artisterna på scenen, och fick diplom, blommor och små pokaler.

Jag ville så gärna vinna och hoppades på som fan på det. Men jag gissade samtidigt på att jag inte skulle vinna.
När Doreen sprättade upp kuvertet så visade sig att vinnarna kom från hennes hemkommun Sollentuna, som representerades av Henkeman och Petra.
De hade vunnit Funkismellon 2016. Medan de gjorde sig klara för att framföra sitt vinnarbidrag en gång till så fick vi andra gå in bakom scenen.

För mig var det här lite oväntat. Jag hade inte förväntat mig att de skulle vinna med den här typen av musik. Jag blev inte arg, bara besviken, eftersom det här var andra året i rad som jag tävlade i Funkismello, och jag vann inte den här gången heller.
Nu beslöt jag för att ge upp.
Jag ställer inte upp i Botkyrkas uttagning till hösten, utan tar en paus.
Det kanske blir ett tredje år för mig.
Men inte nästa år.
Alexander

[/responsivevoice]

Exit mobile version