Melodifestivalen 2020: Andra chansen

0
212

I lördags gick Andra Chansen av stapeln på Stiga Sports Arena i Eskilstuna.
Det var första gången som Eskilstuna var med och arrangerade Melodifestivalen.

För första gången på denna mello-turné så inleds sändningen inte med något förinspelat inslag eller något särskilt öppningsnummer. Programledarna David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund intar scenen och möts av publikens jubel.

Ikväll skulle man utse de fyra sista finalisterna till finalen som hålls på Friends Arena om exakt en vecka.
Alla bidrag som hade kommit trea respektive fyra i sina deltävlingar skulle nu mötas ytterligare en gång.
Det är sammanlagt åtta bidrag som hade delats in i fyra stycken dueller. I varje duell tävlar två finalister och det gäller att slå ut varandra för att kunna ta sig till final. Och vem som vinner varje duell bestämmer som vanlig tittarna genom att rösta.

En sak som är lite annorlunda är att i tidigare program har man haft en hel kväll på sig att rösta men så kommer det inte vara i Andra Chansen. Man kan rösta under artistens framträdande och en liten stund efter för man nollställer räkneverket inför varje duell.
Man har med andra ord inte så lång tid på sig att rösta.
Eftersom det var mycket som skulle hända under kvällen så drog de inte ut på tiden utan körde igång tävlingen i alla fall nästan direkt.

De som tävlade mot varandra i Eskilstuna:

Duell 1: Anis Don Demina med Vem E Som Oss mot Ellen Benediktson och Simon Peyron med Surface

Duell 2: Malou Prytz med Ballerina mot Paul Rey med Talking In My Sleep

Duell 3: Felix Sandman med Boys With Emotions mot Frida Öhrn med We Are One

Duell 4: Méndez feat. Alvaro Estrella med Vamos Amigos mot Drängarna med Piga Och Dräng

Men efter att alla finalister hade framfört sina bidrag så fick man pausa tävlingen ett bra tag med tanke på att det här var en väldigt speciell kväll. Det här var inte bara Andra Chansen, det här var också kvällen då man skulle hylla alla mello-legendarer som hade valts in i Melodifestivalen Hall of Fame.

Det skulle bjudas på artistuppträdanden, prisutdelningar och en massa tillbaka blickar på Melodifestivalens historia.
Det här gjorde att det blev en extralång sändning med hela 20 minuter längre.
Denna del av sändningen inleds på bästa sätt med ett tal av ingen mindre än Karin Falck som var programledare för Eurovision Song Contest när den för första gången sändes i Sverige 1975.

Under kvällen fick alla artister, låtskrivare, dirigenter och programledare som hade valts in i Melodifestivalen Hall of Fame komma upp på scenen och ta emot sina priser. Priset är en guldstjärna som är formgiven av Dallas Sthlm och som delades ut av ingen mindre än Christer Björkman. Alla kunde dock inte vara på plats men det var ändå väldigt många som kunde komma.

Det bjöds på många fantastiska uppträdanden på scenen. Först ut var Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw som tillsammans framförde vinnarbidraget från 1966 Nygammal Vals som Lill då framförde med Svante Thuresson.
Ann-Louise Hanson, Towa Carson och Siw Malmkvist (Hanson, Carson och Malmkvist) bjuder på ett medley med deras egna tävlingsbidrag från tävlingens historia.
Det flesta låtarna i detta medley hade var och en kört solo, men man fick även höra låten C’est La Vie som var deras gemensamma bidrag i Melodifestivalen 2004.
Dessutom bjuds det på ett långt, magiskt medley med oförglömliga schlagerklassiker. De artister som är med och medverkar i detta nummer är Agneta Muther från Family Four, Claes-Göran Hederström, Andreas Johnson, Cecilia Vennersten, Anna Book, After Dark, Kikki Danielsson, Ann-Christine Bärnsten och dessutom så gör Lina Hedlund en tillfällig återförening med Alcazar.
Loreen bjuder på ett nyskapat nummer med sin nya låt Fiction Feels Good.

Agneta Muther från Family Four, Claes-Göran Hederström, Andreas Johnson, Cecilia Vennersten, Anna Book, After Dark, Kikki Danielsson, Ann-Christine Bärnsten och Lina Hedlund med Alcazar.

Under kvällen bjuder även Björn Gustafsson på en insats på mello-scenen, hela 12 år efter sin succé.
Melodifestivalen Hall of Fame avslutas med något som blir riktigt historiskt. För första gången någonsin gör Tomas Ledin och Björn Skifs ett gemensamt nummer och bjuder på ett mäktigt medley på sina tävlingsbidrag från Melodifestivalen.           

Björn Gustafsson
Björn Skifs och Tomas Ledin

Men sen var det dags att gå tillbaka till kvällens tävling. Vilka skulle bli de sista fyra finalisterna att gå till final i Stockholm.   

Vinnarna i respektive duell:

Duell 1: Anis Don Demina med Vem E Som Oss mot Ellen Benediktson och Simon Peyron med Surface

Till final: Anis Don Demina med Vem E Som Oss

Anis Don Demina

Duell 2: Malou Prytz med Ballerina mot Paul Rey med Talking In My Sleep

Till final: Paul Rey med Talking In My Sleep

Paul Rey

Duell 3: Felix Sandman med Boys With Emotions mot Frida Öhrn med We Are One

Till final: Felix Sandman med Boys With Emotions

Felix Sandman

Duell 4: Méndez feat. Alvaro Estrella med Vamos Amigos mot Drängarna med Piga Och Dräng

Till final: Méndez feat. Alvaro Estrella med Vamos Amigos

Méndez och Alvaro Estrella

Anis Don Demina, Paul Rey, Felix Sandman och Méndez feat. Alvaro Estrella blev de sista finalisterna och därmed är starfältet i finalen komplett.

Finalen av Melodifestivalen 2020 sänds från Friends Arena i Solna den 7 mars klockan 20:00.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.